Двудневни екскурзии

Кабиле-Ямбол-Елхово-Устремски манастир

Маршрут: София - Ямбол - София
2 дни / 1 нощувки
Транспорт: Автобус
Хранене:BB

Цена от:
 125 лв.

Дати на отпътуване:
24.10.2020 г.

Долмени в Сакар - Устремски м-р – Елхово – Ямбол - античен град Кабиле -
Кабиленски Манастир

2 дни / 1 нощувка със закуска
дати на тръгване: 09-10.05 ; 24- 25.10.
21-22.06 - фестивал в Кабиле пресъздаващ Орфически ритуал по посрещане на слънцето на 21 юни; ист.възстановка „Влез в Историята“(само Кабиле, Ямбол и Кабиленски м-р) ;
цена 125 лв.

1 ден: Тръгване за Ямбол в 7.30 ч. от пл. „Ал.Невски“. По пътя разглеждане на Долменът известен с името "Царски долмен", който се намира в местността "Бялата трева". Това е най-големият и запазен долмен в България и на Балканите.
Посещение на Устремския манастир "Св.Троица" - най-големият манастир в Сакар планина. Сведенията за неговата история до средата на 18 в. са оскъдни. За съществуването му има данни от османски документи от 15 век. През 19 век манастирът приютявал много хайдути. Освен Индже тук отсядали Ангел войвода, Гарапачи Георги, Кара Добри и техните дружини. Вероятно заради това манастирът бил наречен Хайдушки. През 1836 г. била построена църквата "Св.Троица". В нея била вградена старата църква "Св.ап.Петър и Павел". "Св.Троица" е една от най-просторните манастирски църкви в България. Осем колони разделят вътрешното й пространство на три части.
Следващият обект е гр.Елхово с етнографския и археологическия музеи. Свободно време за обяд. Отпътуване за Ямбол. Свободно време. Нощувка.
2 ден: Закуска. Разглеждане на забележителностите на Ямбол - Храмът "Св. Георги Победоносец" изграден е през 1737 г. ; Ямболският безистен , построен през XV век. ; Художествената галерия "Жорж Папазов", намира се в старинната сграда на синагогата. Галерията е една от най-богатите в страната. Посетителите могат да видят над 3000 произведения на десетки изтъкнати художници от България и чужбина.
Посещение на Археологическият резерват „Тракийски и античен град Кабиле” отстоящ на 8 км северозападно от град Ямбол. В историографията за Древна Тракия единодушно и категорично се е утвърдило схващането, че Кабиле е бил важен политически, икономически и религиозен център още през І хил. пр. Хр. В периода на ІІІ век пр. Хр. е резиденция на тракийските царе Спарток и Скосток. От ІІ век сл. Хр. е един от най-важните римски военни лагери в провинция Тракия. В началото на ІV век сл. Хр Кабиле става епископски център. Античният град загива в края на VІ век сл. Хр. при аварските нашествия. Провежданите тук археологически проучвания в продължение на повече от три десетилетия имат като резултат натрупването на огромен по количество археологически материал с изключителна важност и от най-различно естество – епиграфски, нумизматичен, керамичен, строителен и др.
В резервата има археологически музей, съхранил експонати, открити при археологическите разкопки в Кабиле и Ямболския регион от праисторическо време до средновековието.
След разглеждане на музея, посещение на Кабиленския манастир „Рождество Богородично“. Първото писмено сведение за манастира в Кабиле е от 343 г. фигуриращ в списъците на Сердикийския събор, където се споменава Север - епископ на Кабиле.
Смята се , че Диосполис (днес Ямбол) бил епископски център и манастирът бил част от голям религиозен комплекс, известен с лековитата си вода от аязмото. За този период,от съществуването му не се знае почти нищо, освен, че бил женски и че тук отседнал патриарх Евтимий на път за Бачковския манастир след прогонването му от Търново. Манастирът просъществувал до края на 14 в., когато бил разрушен от турците. През 1931 г. - е построен днешният манастирски комплекс. Аязмото с лековитата си вода и днес привлича много хора. Легендата разказва, че императрица Елена, майка на Константин Велики, изпращала специални пратеници да й носят светена вода от аязмото на Кабиленския манастир.
Късен следобяд заминаване за София. Пристигане вечерта.

ЦЕНА: 125 лв.
В цената са включени:
1 нощувка със закуска в хотел 2/3 звезди в Ямбол
транспорт с автобус / микробус
екскурзовод по време на пътуването
В цената не са включени входовете за музеите

Екскурзията се осъществява при платили 25 туристи.
Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди началната дата
Забележка:
Агенцията НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени. Туристическата агенция си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от нея причини.

Дата
09.05.2020 г.
21.06.2020 г.
24.10.2020 г.