карнавали

Кукeрски фестивал Сурва Перник

Маршрут: София-Перник-София
1 дни
Транспорт: Автобус

Цена от:
 13 лв.

Сурва 2020 - Кукерски фестивал в Перник - 25.01.20.
1 Дни / 0 Нощувки
Автобус 13 .лв.
СУРВА – ПЕРНИК 2020
ХХVIII МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА МАСКАРАДНИТЕ ИГРИ
Маршрут: София - Перник - София
Дата на тръгване: 25.01.20.
Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма фестивалът е среща и надпревара на живите й носители, най-популярни с наименованията “сурвакари” и “кукери”. Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на международен. През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. От 2008 година Международният фестивал на маскарадните игри се провежда ежегодно в последните събота и неделя на месец януари. Най-атрактивният му акцент е двудневното състезателно дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина. Традиционно във фестивалната надпревара участват около 5 000 души в над 90 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка. Участниците идват в Перник на състезание, за емоцията, за веселбата, за признанието, че са участвали.
Зрителите от Перник и цялата страна, гостите от чужбина, идват, за да споделят магията на играта, да видят и пипнат маските, да се почувстват мистичната енергия, да си пожелаят здраве и късмет. Ще се докоснете до магията на съхранената маскарадна традиция в Пернишко. Тук всичко е истинско! Ще ви завладее очарованието на българския фолклор, подгрят с традиционни гозби и напитки. Ще усетите вълнуващото творческо присъствие на млади и стари интерпретатори на традицията.Бляскав фееричен спектакъл, огньове и илюминации ще ви потопят в мистерията на фестивалната надпревара. Два дни в центъра и по улиците на града групи от цялата страна ще се надпреварват да демонстрират колорита на своите игри и неповторими маски и костюми. Зрители и участници ще могат да контактуват по маршрутите на дефилетата и на импровизираните сцени в града. В изложбените зали на Перник ще бъдат открити интересни изложения. На богати базари гостите ще имат възможност да се насладят на произведения на българското приложно изкуство и да си купят неповторим сувенир.
Отпътуване от София от ул. Оборище и пл. Александър Невски в 09:00 ч. Пристигане в центъра на Перник. Свободно време за разглеждане на различните изложби, сцени и кукерски шествия.
Състезатаелни фестивални дефилета
10.00 - 17.00 ч., Централна градска част
Втора сцена за гостуващите чуждестранни групи
11.00 - 14.00 ч., пред Двореца на културата
„Сподели Сурва“ - творчески ателиета за маски, марионетки и колажи
11.00 - 16.00 ч., Пред Общинския младежки дом
“На мегдана” - фолклорна програма
18.00 ч., Сурвакарско село
Около 18.30 ч. отпътуване за София. Пристигане на ул. Оборище и пл. Александър Невски около 19.30 ч.
Цената включва
Транспорт с лицензиран микробус/автобус 1*/3*
Водач по време на пътуването
Цената не включва
Входните такси на посещаваните обекти
Медицинска застраховка
Застраховка "Отмяна на пътуване" - по желание и съгласно тарифите и условията на ЗАД „Армеец“
Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 40 туриста.
Крайният срок за уведомяване, в случай че минималният брой туристи за осъществяване на организираното пътуване не е набран, е както следва:
20 дни преди започването на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност, по-голяма от 6 дни
7 дни започване на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност от 2 до 6 дни
48 часа преди започване на изпълнението на тур. пакет включително – в случай на пътувания с продължителност, по – малка от два дни

Начин на плащане: 100% при записване

Срокове за анулации и неустойки:
От деня, следващ деня на записването до 60-тия ден преди датата на заминаване – 10% от основната цена на пътуването на турист.
От 59-тия ден до 10-тия ден преди датата на заминаване – 30% от основната цена на пътуването на турист.
От 9-тия ден до 1-вия ден преди датата на заминаване – 100% от основната цена на пътуването на турист.
Необходими документи и условия на пътуване: валидна лична карта. Офертата не е подходяща за лица с ограничена подвижност. Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.
Забележка:
Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща загубите в случай, че са възпрепятствани да пътуват. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Цената и е около 1,5 до 3,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация, съгласно условията на ЗАД „Армеец“.Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.
Aко клиента желае може да сключи мед. застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" на по - висока застрахователна премия, както и доброволна застраховка за покриване на разходите за съдействие, включително репатриране на пътуващия в случай на злополука, болест или смърт, стоматологични услуги,загуба на базаж и други според изискванията и тарифите на съответната застрахователна компания.
Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени.
Туроператотър си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти.