Екскурзии в България

Лопушански и Чипровски манастири, Чипровци

Маршрут: София-Лопушански манастир-Чипровци-Чипровски манастир-София
1 дни
Транспорт: Автобус

Цена от:
 31 лв.

Дати на отпътуване:
19.07.2020 г., 23.08.2020 г., 13.09.2020 г.

ЛОПУШАНСКИ МАНАСТИР - ЧИПРОВСКИ МАНАСТИР - ЧИПРОВЦИ

дати: 22.03 ; 10.05 ; 19.07 ; 23.08; 13.09.

ЦЕНА: 31 лв.

Отпътуване в 7:30 ч. от площад Александър Невски-София. След кратка почивка по пътя се посещава Лопушанския манастир „Св.Йоан Предтеча”. Неизвестна е датата на основаване, но се знае, че е възстановен през 1850 г. от архимандрит Дионисий. Манастирската църква представлява умалено копие на тази от Рилския манастир. Иконостасът е дело на Стойчо Фъндъков, а иконите са изработени от Станислав и Никола Доспевски. По време на Възраждането в двора на манастира е имало действащо килийно училище, а построената тогава белокаменна чешма с три чучура и днес утолява жаждата на посетителите. Манастирът е бил често посещаван от народния поет Иван Вазов. В него бе открита икона на св.Богородица, по съновидение на жена от София, която никога не е била в Лопушанския манастир. Иконата е престояла зазидана повече от 150 години и е изложена в църквата за поклонение.
След този паметник на културата се разглежда Чипровци. Градчето е на 120 км. от София, разположено в живописните гънки на Язова и Чипровска планина. Възникнало като поселение още в тракийско време , през Средновековието това е било оживено рударско селище. През Възраждането Чипровци придобива слава чрез златарската школа, книжовната школа, чипровските чаши и известните на цял свят чипровски килими – най-новата кандидатура на България за нематериално културно наследство към ЮНЕСКО. В града се посещава Историческия музей, останките от католическата катедрала „Санта Мария” и историческата църква свидетел на Чипровското въстание от 1688 г.
Свободно време за обяд.
Последна спирка по маршрута е Чипровския манастир “Св.Иван Рилски”, възникнал около Х век. С нелека съдба манастирът е опожаряван и възстановяван шест пъти. В манастирският двор е църквата „Св. Йоан Рилски”, камбанарията, както и костницата, изградена след Освобождението за да пази костите на загиналите в Чипровското въстание и националноосвободителните борби. Пристигане в София около 20:00 ч.

В цената са включени:
пътуване с туристически автобус / микробус
екскурзовод по време на пътуването
В цената не са включени:
входната такса за музея в Чипровци

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 20 туриста
Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди началната дата
Забележка:
Агенцията НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени. Туристическата агенция си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от нея причини.Дата
22.03.2020 г.
10.05.2020 г.
19.07.2020 г.
23.08.2020 г.
13.09.2020 г.