Предстоящи екскурзии

Търговище-Добрич-крепости Мисионис и Овеч

Маршрут: София-Добрич-София
3 дни / 2 нощувки
Транспорт: Автобус
Хранене:BB

Цена от:
 185 лв.

Дати на отпътуване:
02.10.2020 г.

Крепост Мисионис - Славейковото училище в Търговище – Старият град Добрич –
Оброчище - Албена - крепост Овеч

3 дни / 2 нощувки със закуски
дати на отпътуване: 02-04.10.
цена: 185 лв.

ПРОГРАМА
1 ден Тръгване ото пл.“Ал.Невски“ в 7.00 ч. Посещение на крепостта в Търговище, която влиза в 100–те национални туристически обекта с ранно византийската и средновековна крепост "Крумово кале" /Мисионис/ и Регионалния исторически музей .Мисионис е бил ранно византийски и български средновековен град-крепост, датиран от края на V в. Крепостта е строена по време на управлението на византийския владетел Юстиниан I и е била част от отбранителната система на Византия. Крепостта просъществува до края на XIV в., когато укреплението е нападнат от османски нашественици.
Славейковото училище в Търговище е паметник на културата с национално значение. Построено е през 1863 година в епохата на Възраждането. Светското училище се казва Свети Седмочисленици, но е известно като Славейковото, защото Петко Славейков взема участие във вътрешно-архитектурното му оформление. Днес тя се използва за съхранение на фонда на Историческия музей на Търговище, който наброява над 30 000 музейни експоната.
Пристигане в Добрич. Разглеждане на забележителностите на град Добрич – къща-музей „Йордан Йовков“, Регионален исторически музей.
Нощувка в хотел в град Добрич.

2 ден Закуска. Разглеждане на забележителностите на град Добрич – архитектурно-етнографския музей на открито „Старият Добрич“. Посещение на дервишкото теке в с.Оброчище. Двуобредният молитвен дом на мюсюлманския светец Ак Язълъ баба и неговият християнски двойник Св. Атанас е един от малко познатите, но изключително интересни архитектурни паметници  със силен религиозен и културен смисъл. Ак Язълъ баба теке е молитвен център с уникална архитектура.  
Представлява уникален молитвен дом и енергиен център –  един от най-големите  на Балканите, който и до днес остава най-добрият образец на османската култова архитектура от началото на ХVI столетие по нашите земи.
Третият по големина черноморски курортен комплекс „Албена“ е със статут на селищно образувание (с национално значение), считано от 01.02.2005 г.
Връщане в Добрич.Нощувка.

3 ден Закуска. Посещение на крепостта Овеч.Крепостта е изградена от византийците и функционира от IV в. до началото на VII в., след това близо век не е активна. Обитаването ѝ повторно започва от XI в. и завършва в края на XVII в. Въпреки това преди основаването на крепостта е доказано и тракийско присъствие. Най-голям разцвет обаче претърпява по време на Второто българско царство. ).
Крепостта се намира на плато с формата на кораб насочен от север на юг. От всички страни то е обкръжено със скални венци с височина от 11 до 25 метра.
Днес от крепостта са останали напълно обновеното мостово съоръжение между крепостта и платото Табиите, множество кладенци за събиране на вода (един от които с дълбочина 80 м.), щерни за зърно, руините на трикорабна едноабсидна църква център на Овечката епархия, две еднокорабни едноабсидни църкви от XII-XIV в., стражевите кули, каменната северна порта, затворите на благородниците и на провинилите се граждани и военнопленници, мраморните колони на Омуртаг.
Свободно време за обяд в Провадия. Отпътуване за София. Пристигане вечерта.

В цената са включени:
2 нощувки със закуски в хотел 2/3 звезди в Добрич
транспорт с автобус / микробус
екскурзовод по време на пътуването
В цената не са включени входовете за музеите

Възможна е промяна на последователността на посещенията на туристическите обекти.

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туриста

Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди началната дата
Забележка:
Агенцията НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени. Туристическата агенция си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от нея причини.Дата
02.10.2020 г.