Предстоящи екскурзии

Златоград-тракийско светилище Белите камъни, Музей на кристалите в Мадан

Маршрут: София-Златоград-София
2 дни / 1 нощувки
Транспорт: Автобус

Цена от:
 107 лв.

Дати на отпътуване:


Златоград – тракийско светилище Белите камъни - Музей на кристалите в Мадан

2 дни / 1 нощувка със закуска
дати на отпътуване: 27-28.06 ; 22-23.08; 31.10-01.11.
цена 107 лв.
ПРОГРАМА

1 ден Тръгване от пл.“Ал.Невски “ в 7.30 ч. Три почивки по пътя, едната от които в гр.Чепеларе за обяд. Пристигане в Златоград около 14.00 ч. Настаняване в хотела. Посещение на етнографския комплекс с действащи занаятчийски работилници, действаща воденица/тепавица, старата църква с килийно училище, старото кафене; лобното място на Делю войвода.
Златоград е най-южният град на България. В документ от 18 век Златоград е споменат като Беловидово. По-късно до 1934 година селището носи името Даръдере. Град Златоград се прославя с песента „Излел е Дельо хайдутин“, която се носи в космоса. Той е селище с богата култура и многовековна история. На територията му се намира най-старата построена по време на османското владичиство църква в Родопите — „Успение Богородично — построена през 1834 година, сградата на най-старата поща в България и килийното училие, поставило началото на просветно-образователното дело в Родопите. Характерен облик на града придава и архитектурният резерват. Постройките в резервата се отличават с белите си зидове около дворовете, с откритите дворове, с широките дъбови врати и кръглите комини. Срещат се елементи от ксантийски и пловдивски тип. В дворовете на повечето къщи има кладенци, оградени с дъбови кошове, с „въртки“ за въжето и стрехи от едноулучени керемиди. В Златоград са регистрирани 120 архитектурни и археологически паметника.
Градът е прочут със старото кафене, където се предлага „въртяно“ кафе сварено в джезве на пясък. В много от заведенията се предлагат златоградски родопски специалитети. През септември се провеждат Дельовите празници, когато градът оживява като през 19 век.
Нощувка в Златоград.

2 ден Закуска. Посещение на тракийско скално светилище Белите камъни. Легенди се носят, че на това място е имало древна крепост. Местните разказват, че преди години в цепнатините на скалите са намирали старинни монети. По датировка, ахеолозите смятат, че светилището е функционирало от 5 век пр. Хр. до 4 век след Хр., т.е почти 1000 години.
Продължаване за София. По пътя спиране в гр.Мадан с посещение на Музея на кристалите. Най-голямата колекция от различни по форма и структура кристали, добити от земята на България, се намира в гр. Мадан. На нея е посветен специален музей, известен в града като зала „Родопски кристали“. Колекцията от около 600 експоната, между които и такива с внушителни размери, е събирана в продължение на 30 години.
Пристигане в София вечерта.

ЦЕНА: 107 лв.
В цената са включени:
1 нощувка със закуска в хотел 2/3 звезди в Златоград
транспорт с автобус / микробус
екскурзовод по време на пътуването

В цената не са включени входовете за музеите
Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди началната дата
Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туриста
Забележка:
Агенцията НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени. Туристическата агенция си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от нея причини.Дата
11.05.2019 г.
22.06.2019 г.
19.10.2019 г.