Предстоящи екскурзии

Ивайловград, вила Армира и Мезек

Маршрут: София-Ивайловград-София
2 дни / 1 нощувки
Транспорт: Автобус

Цена от:
 106 лв.

Дати на отпътуване:
11.07.2020 г., 19.09.2020 г.

Тракийска гробница край Александрово - тракийска гробница Мезек – крепост Мезек – Ивайловград – вила Армира – село Долно Луково

2 дни / 1 нощувка със закуска
дати на отпътуване: 25-26.04; 11-12.07 ; 19-20.09.
цена 106 лв.
ПРОГРАМА

1 ден Тръгване от пл. "Ал.Невски" в 7.30 ч. за Ивайловград. По пътя посещение на тракийската гробница край с.Александрово. Гробницата е открита в могила Рошавата чука, на 17 км от Хасково, до село Александрово
Изградена е от прецизно издялани каменни блокове, има монументален вход с дълъг дромос (коридор), правоъгълно помещение и кръгла куполна гробна камера. Гробницата е забележителна преди всичко със стенописите в гробната камера. Сред обичайните за I в.пр.Хр. геометрични и растителни орнаменти е представена и уникална композиция – лов на глигани и елени. Конници и пешаци, придружени от кучета, преследват животните. Ездачите са въоръжени с копия и мечове и са облечени в разнообразни дрехи.
Продължаване към с. Мезек. Разглеждане на първата тракийска гробница, открита в българските земи,в могилата Малтепе, край село Мезек, Свиленградско. Тя е и най-внушителната с размерите си тракийска гробница до разкопките в Старосел. Открита е случаино през 1931 г.
По всяка вероятност гробницата е използвана като храм към хероон – място, където се почита култът към божествен покойник чрез определени ритуали и обреди – поднасяне на дарове, жертвопринушения и др. Въпреки че е построена много по-късно от микенските гробници (XV-XIIIв.пр.Хр.) и че е с по-малки размери, Мезешката гробница е твърде сходна с тях по своята архитектура.
Отправяме се към крепостта Мезек. Средновековната крепост Неутзикон или както е по-известна крепостта Мезек се намира на възвишение западно от село Мезек. Построена е през XI-XII век и има форма на неправилен четириъгълник с размери приблизително 60 на 100 м. Мезешката крепост е най-добре запазеното укрепление в Родопите и едно от най-добре запазените в цяла България.
Продължаване към гр. Ивайловград. Нощувка.

2 ден: Закуска. Разглеждане на забележителностите на Ивайловград: Църквата "Преображение Господне", Исторически и етнографски музей, Останки от римската вила Армира. Сред паметниците от времетo на Римската империя са останките от градските (вила урбана) и извънградските (вила рустика) къщи на заможните римляни. Извънградските вили представлявали центрове на земевладелски имения. Такова жилище е вила Армира, близо до Ивайловград, открита през втората половина на XX в.
Останките на вилата се разпростират на близо 1000 кв.м. площ. Постройките образуват четиририъгълник, който огражда вътрешен двор. Вилата била разкошно украсена с резбовани каменни облицовки и статуи на римските богове. Особено живописни били подовите мозайки със сцени, изработени в римската художествена традиция. Върху една от мозайките е представен собственикът на вилата и двете му деца, други изобразяват старогръцки митове.
Построена през I в., вила Армира била преустройвана няколко пъти, за да се превърне в удобно и красиво жилище. Изглежда, собственикът й владеел околните земи и снабдявал с различни стоки близкия голям град Адрианопол (днешен Одрин). Вилата била обитавана до втората половина на IV в., когато готите нахлули чак до Адрианопол и в битка пред крепостните му стени загинал дори самият римски император Валент. Готите опустошили околностите на града и опожарили всички имения. Под пепелищата останала и вила Армира.
Пътуване до с.Долно Луково с посещение на ц."Св.Св.Константин и Елена". Село Долно луково е известно с 200-годишната църква „Св.Св. Константин и Елена”. И има защо. Историята на църквата е достойна за внимание. Построена е през 1806 г. от християните в селото изцяло от дарения. Те я построили буквално за 7 дни, като работели нощем, за да спазят султанския указ, че сграда с изграден покрив не се разрушава. Градежът на църквата е от плоски речни камъни. Построена е под формата на селскостопанска постройка. Кръстът е вграден с бели речни камъни! Уникалното на тази църква е, че тя има две отделения за миряните, мъжко и женско. Дори кръщението се е извършвало в определените за това места, като мъжката рожба е кръщавана в мъжкото отделение, а женската, в женското. Олтарът е направен върху леска. Върху него е изобразено всичко, което ражда земята на Долно Луково – и гроздето, и пашкулите. Това е и единствената черква, която има аязмо вътре в олтара.
Обяд в Ивайлоград. Отпътуване за София. Пристигане в София вечерта

В цената са включени:
1 нощувка със закуска в хотел 2/3 звезди в гр.Ивайловград;
транспорт с автобус / микробус
екскурзовод по време на цялото пътуване
В цената не са включени:
входните такси за музеите.
Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туриста
Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди началната дата
Забележка:
Агенцията НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени. Туристическата агенция си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от нея причини


Дата
25.04.2020 г.
11.07.2020 г.
19.09.2020 г.