Предстоящи екскурзии

Георгьовден - Сред дивите божури на Камен бряг и Яйлата

Маршрут: София-Добрич-София
3 дни / 2 нощувки
Транспорт: Автобус
Хранене:BB

Цена от:
 179 лв.

Дати на отпътуване:


Сред дивите божури на Яйлата и Камен бряг
Добрич - Дуранкулак - Шабла - Тюленово - Яйлата - Камен бряг
дата: 01-03.05.2020
3 дни / 2 нощувки със закуски
транспорт с автобус/ микробус
цена: 179 лв.
През май резерватът Яйлата край село Камен бряг е обагрен в червено и жълто. В късната пролет тук цъфтят хиляди диви божури. Според легендата там, където расте това цвете, злите сили изчезват. Може би затова в ранна пролет мястото е посещавано от много туристи.
ПРОГРАМА
 1 ден - 07:00 ч.       Тръгване от пл.“Александър Невски“ София. Кратки почивки по пътя. Посещение на археологическия музей в Добрич, дом на най-старото обработено злато в света.
 „Най-старото златно съкровище в света, изкопано едва през 1972 година, не беше намерено в Месопотамия или Египет, най-ранните писмени цивилизации в човешката история. За всеобщо удивление, то беше открито в Североизточна България, близо до привлекателния, съвременен град Варна и е отпреди повече от 6000 години...“
 Проф. Колин Ренфрю, Саутхамптън, Великобритания
  Думите на известния британски професор са истина. Но истина към далечната 1972 година, когато е открит Варненския енеолитен некропол. Седем години по-късно (1979 г.) на западния бряг на Дуранкулашкото езеро беше открит друг праисторически некропол, който сега се номинира като най-голямото известно такова явление в света. Изследователите – проф. Хенриета Тодорова и н. с. Тодор Димов – откриха в него 1 204 погребални съоръжения. В някои от гробовете от средната и късната каменно-медната епоха бяха открити много накити от злато, мед, спондилус и денталиум. Особен интерес представлява намерената в гроб №165 златна спирала – женска игла за коса – която според другите погребални дарове в него ще датира към средата на енеолитната епоха. А това означава, че спиралата е с около 200-250 г. по-стара от златните находки, открити във Варненския некропол. Тук е мястото да се каже, че земите на Западното черноморие са мястото, където възниква най-древната металургия в човешката история. И затова специалистите с право говорят за най-старото обработено злато в праисторическия свят.
Свободно време. Заминаване за Балчик. Нощувка.

2 ден. Закуска.  Посещение м.Яйлата -  уникален кът от Черноморското ни крайбрежие – Национален археологически резерват. Яйлата е запазила своята дива прелест. От ранна пролет до късна есен терасните площадки са обрасли с гъста тревна растителност. Ненагледна е Яйлата, когато през май цъфтят дивите ириси и божури, макове, метличини, маргарити и др. Тя е обитавана от хората в продължение на около седем хилядолетия. В района са открити 101 пещерни жилища. През Средновековието пещерите са използвани като манастирски комплекс. По стените на някои от тях личат и прабългарски знаци - руни, кръстове и каменни икони.
Село Камен Бряг и скалистия морски бряг пред него е притегателно място на поклонниците на девствената природна красота, които всяко лято се стичат тук, за да посрещнат първия Юлски изгрев. На брега пред селото се разкрива приказната панорама като погледа стига на километри на север и на юг. Гледката е невероятна. Местността “Огънчето” е изключително популярна сред любителите на рок и хипи-културата в България. Камен бряг отдавна неразривно е свързан с “децата на слънцето” и празника Джулай морнинг. Самата местност е получила названието си благодарение на изоставен стар сондаж за природен газ, от който вече половин век излиза пламък.
   
Шабленския фар е най-старият и най-високият у нас – цели 32 метра. Преди няколко години уникалното съоръжение навърши 150 години. Боядисан в бяло и червено, той повече от век и половина указва пътя на мореплавателите в Черно море. Фарът предпазва корабите от сблъсък с подводен риф, който е с дължина близо 1 морска миля, както и от затъване в плитчините между нос Шабла и село Тюленово. При добра видимост се забелязва от разстояние 17 морски мили. Шабленци не без гордост споделят, че притежават умалено копие на едно от седемте чудеса на древния свят – Александрийския фар. Посещение на Зеленият образователен център в Шабла.
   Посещение на Добруджанската Троя и храма на Кибела - Дуранкулак е широко известен в чужбина , той е един от най-големите изследвани обекти от V хил. пр. Хр. на Стария континент. Сред научните среди той е популярен и с първото обработено злато от каменно-медната епоха; с най-старата каменна архитектура в континентална Европа; с най-големия и напълно проучен в света праисторически некропол от неолита и енеолита, функционирал непрекъснато повече от хилядолетие и половина (5300 – 3800 г. пр. Хр.), с пещерния храм на трако-фригийската Велика богиня майка Кибела и с единственото в България изследвано върху цялата му площ прабългарско селище с некропол от ІХ–Х в. Световната общественост сравнява Дуранкулак по значение с Троя, но с уточнението, че той е с около две хилядолетия по-стар от нея.
Спирка при село Тюленово и посещение на скалния феномен "Арката".
16:30 ч.       Отпътуване за Балчик. Нощувка.
3 ден – Закуска. Заминаване за София. По пътя посещение на Музея в Провадия.. Пристигане в София вечерта.
Цената включва :
2 нощувки със закуски в хотел 2/3 звезди в Балчик
 транспорт с туристически автобус / микробус
 екскурзовод по време на цялото пътуване
Цената не включва входните такси на обектите
Пешеходния тур в Археологическия резерват Яйлата е около 4 км ( може и по кратък маршрут според желанията и възможностите на туристите.
Отиването пеша до Езерния град в Дуранкулашкото езеро е повече от час в една посока.
Удобните обувки са задължителни!
Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 20 туриста
Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди началната дата
При лоши метереологични условия – проливни дъждове, наводнения, свлачища и др. програмата може да бъде съкратена или променена.
Забележка:
Агенцията НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени. Туристическата агенция си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от нея причини.


Дата
01.05.2020 г.