Фестивали, празници, чествания

На 3-ти март в Плевен и Плевенска Панорама

Маршрут: София-Плевен-София
1 дни
Транспорт: Автобус
Хранене:OB

Цена от:
 35 лв.

Дати на отпътуване:


На 3-ти март Националният празник на България в Плевен и Плевенската Панорамата
1 ден

дати: 03.03.
цена: 35 лв.

Отпътуване в 7:30 ч. от площад "Александър Невски" – София. Кратка почивка по пътя. Пристигане в Плевен. Градът пази историята на жестокото и кръвопролитно плевенско сражение в Руско-турската Освободителна война. Най-подходящото място, където можем да се докоснем до спомените от 1877 г. е Панорамата „Плевенска епопея 1877”., създадена в чест на 100-годишнината от героичната епопея. Комплексът се състои от четири зали, посветени на различни етапи от развитието на войната. Втората зала е самата панорама. Триизмерна форма и оригинално художествено съчетание на живопис, скулптура и автентични предмети дават ясна представа за събитията довели до освобождението на града.

Посещение на Регионалният Исторически Музей, където са изложени артефакти от археологическите разкопки на праисторическото селище в местността "Редутите" , край село Телиш. Учените придобиват изключително богата информация за живота на хората през каменно-медната епоха в българските земи. Откритите миниатюрни глинени модели на жилища позволяват да се установи не само как са изглеждали отвън и отвътре, но и начинът по който са строени. От селището при Телиш произхожда най-богатата колекция от така наречените Богини, седящи на трон. Те са изработени от фино пречистена глина (теракота) и представляват женски фигури, тържествено разположени върху трон. Изследванията на селището при Телиш са финансирани от Копенхагенския университет на Кралство Дания. Засега там са разкрити седем гроба на мъже и жени, погребани в положение хокер. Като погребален дар в гроба на осемгодишно дете са намерени наниз от медни мъниста и златна висулка. В друг от гробовете са погребани мъж и дете в трогателна поза - свидетелство за това, че двамата са загинали едновременно от болест или насилствена смърт.
Свободно време.
Отпътуване за София. Пристигане след 19.30 ч.

В цената са включени:
транспорт с туристически автобус / микробус
екскурзовод по време на пътуването

В цената не са включени:
входна такса за Панорама „Плевенска епопея 1877”
входна такса за посещение на Регионалният Исторически Музей
Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туриста
Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди началната дата
Забележка:
Агенцията НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени. Туристическата агенция си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от нея причини

Дата
03.03.2020 г.